5 fontos kérdés a karriered érdekében!

Mielőtt meghozunk egy fontos döntést, legyen szó továbbtanulásról, pályaválasztásról, munkahelyválasztásról vagy váltásról két pozíció közt, elengedhetetlen, hogy kellőképp átgondoljuk a körülményeket,

mérlegeljük az esetleges nyereségeket és veszteségeket, és megnézzük, hogy milyen hatása lehet ennek a döntésnek a későbbi életünk során. A legtöbben már az elején állásokban, kategóriákban gondolkodnak és nem azt veszik górcső alá, hogy számukra és a képességeik számára melyik forma lenne a legideálisabb.

1. Mik az erősségeid?

Abban lehetünk a legsikeresebbek, legyen szó az életben bármilyen területről, amiben képességeink a legmagasabb fokon tudnak a célünk felé vezetni minket. Mik azok a tulajdonságok, amik kisegíthetnek minket a szorult helyzetből, milyen erőforrásokra támaszkodhatunk, ha elakadtunk valahol, mi az, amit a munkánk során hasznosíthatunk a már meglévő tudásunkból.

2. Főnökkel vagy anélkül?

Sokan reflexből rávághatják, hogy "persze, hogy főnök nélkül!", azonban itt sok olyan tényező van, amit nem vesznek figyelembe: ha nincs egy ember, aki irányítson minket, akkor mindent magunknak kell kitalálnunk, nem kapunk kellő gyorsasággal visszajelzést, ha kapunk is, az már az lesz, ahogy a piac reagál a jelenlétünkre, mondhatnánk, hogy "élesbe megy". Egy főnök néha idegesítő tud lenni, de a munkánkat is segítheti a tapasztalatával, hozzáállásával.

3. Mi az a terület, ahol a munkára nem munkaként tekintesz?

Ha valamit nem a pénzért csinálunk, hanem mert szeretjük, akkor arra nem fogunk munkaként tekinteni, így nem is lesz olyan terhes időt és energiát belefektetni, mintha csak a fizettség megszerzése lenne a célunk a tevékenységgel. Azonban itt fontos, hogy szem előtt tartsuk a tényt, hogy ha a hobbink a munkánk, akkor az már nem fog minket kikapcsolni, nem fog szórakoztatni. Érdemes tehát ezt alaposan átgondolni, és mérlegelni!

4. Fix vagy rugalmas munkaidő?

Ez sem egyszerű kérdés: sokakat a fix, "nyolctól négyig" munka fásulttá és unottá tesz, másoknak a kiszámíthatóság és a tervezhetőség inkább előnykét jelentkezik. Ha a flexibilis időbeosztást választjuk, akkor fel kell készüljünk rá, hogy a munka típusától függően lesz, amikor csak délután kezdünk el dolgozni, de lesz, amikor reggeltől késő estig.

5. Szervezetben vagy egyéb formában?

Sokaknak egy nagyobb, megbízható, jó nevű vállalat sokkal szimpatikusabb ajánlat, mintha valaki szabadószóként próbálna érvényesülni a piacon - ellenben sokakat elriaszthat a multik rossz híre. Annyi biztos, hogy egy multi vállalat sokkal strukturáltabb, kiszámíthatóbb karrierrel kecsegtet, mint egy szabadabb, egyéni vállalkozás például: egy nagyobb szervezetben a karrier-lépcsők tisztán láthatóak, egyértelmű, hogy siker esetén mi lesz az a pozíció, ahová feljebb léphetünk, míg annak, aki nem egy ilyen cégben helyezkedett el sokkal kiszámthatatlanabb, lassabb vagy akár gyorsabb is lehet a fejlődése.

 

Business & Cafe