7 lépés, hogy vállalkozó fenegyerekké válj

1. Tedd rendbe a szokásaidat
Mit csinálsz minden nap? Hogy néz ki az idő beosztásod? Akkor kelsz fel, amikor akarsz, azért, hogy elvessz az apró részletekben és valaki más problémáiban? Mikor fekszel le aludni? Amikor végre felkelsz, hogyan telik a napod? Ne gyere nekem azzal, hogy "de én ilyen művész típus vagyok". Össze kell szedned magad.

2. Negativizmusnak nincs helye körülötted
A negativitás elvesz mindent Tőled - energiát, ötleteket, egészséget. Túl sok emberrel találkozom, akik megengedik másoknak, hogy negatívan befolyásolják őket, hogy azt gondolják: nem érnek semmit és soha nem is érnek el semmit. Tudod mit? Ha rájuk hallgatsz, akkor biztosan így is lesz. Mert elkezdesz idomulni a meglátásaikhoz. De Te több vagy ennél. Még ma küld el ezeket az embereket. Nemsokára be fogod vonzani az életedbe a megfelelő embereket.
3. Nem akarod, hogy a lehetőségek elillanjanak. Pedig el fognak
Néhány évvel ezelőtt támadt egy ötletem egy TV műsorhoz, ahova heti rendszerességgel jártam különböző motivációs üzenetekkel. Azonban valamilyen oknál fogva úgy döntöttem, hagyom az ötletet inkább. Két hónappal később láttam a helyi híradóban, ahogy valaki megvalósította pontosan azt az ötletet. Korán megtanultam a lehetőségekről és az ötletekről, hogy jönnek és mennek és nem szabad a nagy lehetőségeket és ötleteket hagyni tovaszállni. Egyébként a sztorinak jó vége lett - a TV műsor házigazdája, aki egy baseball sztárjátékos volt, elment játszani a profi ligába, felkerestem egy jó barátomat és egyben riportert, aki megkért, hogy menjek be egy próbára a műsorba. Ezek után én vezettem a motivációs műsort, addig, amíg el nem költöztem Cambridge-be.
A lehetőségek mindenütt ott vannak. Minden nap egy új kezdet lehetőségét rejti magában. Gyűjtsd össze a bátorságod és nézz szembe velük, máskülönben tova szállnak - és lehet, hogy soha többé nem kapsz második esélyt.
„Nem számít, milyen lassan mész, amíg nem állsz meg.”
Confucius
4. Az elméd túl csodálatos, hogy kárba vesszen
Bár kevesebb, mint másfél kilót nyom, az agyad több, mint 100 milliárd idegsejtet, dendritet, fehér és szürke állományt tartalmaz, melyek összességében több, mint egy billiárd szinaptikus kapcsolatot alkotnak. Ez a másfél kiló felelős mindazért, amit érzel, gondolsz és észlelsz a való világban. A Harvard neurológusa, Rudolph Tanzi 'Super Brain' (magyarul: Szuper agy) című könyvében leírja, hogy még a károsodott agysejtek is pótolhatók és a régóta kiépült szinaptikus kapcsolatok is megváltoztathatók. Ne becsüld le a képességeidet arra vonatkozóan, hogy régi, rossz szokásokat változtass meg és új képességekre tegyél szert.
5. Senkinek sem segítesz azzal, ha kicsiben játszol
Adj magadnak engedélyt arra, hogy elhatárolódj a környezetedtől. Ha ezt nem teszed, a többiek igényei össze fognak roppantani. Ha kicsiben játszol, senkinek sem hozol hasznot.Marianne Williamson szavaival élve: „Ha kicsiben játszol, nem szolgálod a világot. Semmi megvilágosult nincs abban, ha összegörnyedsz, hogy az emberek ne érezzék gyengének magukat körülötted. (...) Ahogy hagyjuk saját fényünket ragyogni, akaratlanul is engedélyt adunk másoknak, hogy ugyanezt tegyék. Ahogy megszabadulunk saját félelmeinktől, gondtalan jelenlétünk másokat is felszabadít.”
6. Nem jön a lovasság
A legtöbben abban a tévhitben ringatják magukat, hogy most szükségtelen keményen dolgozniuk, mert valaki vagy valami, valamikor majd megmenti őket. Az állam, a család, vagy bármi más. Ez nem is állhatna messzebb a valóságtól. Senki nem fog hozzád vágni egy zsákot tele boldogsággal és pénzzel. Csakis Te mentheted meg saját magadat. Csakis Te vagy képes megcsinálni azokat a felüléseket. Csakis Te vagy képes kiolvasni azokat a könyveket, befejezni az egyetemet, elindítani a vállalkozást. És végül Te vagy az, aki képes megteremteni a saját lehetőségeidet.
„Vagy találok utat, vagy csinálok egyet.”
Philip Sidney
7. Te irányítod a végzeted
 Scott Jordan, a SCOTTeVEST alapítója, a főiskola befejezése után elveszettnek érezte magát. Miután pár évig még magára erőltetett egy jogi fakultást, lehangolónak találta egy ügyvéd életét. Azt mondta: „Éveket töltöttem azzal, hogy egyik jogi cégtől a másikhoz mentem, remélve, hogy a dolgok jobbra forduljanak.” Amikor először kezdett igazán elidegenedni ettől az életformától, éppen jogi tanácsadást végzett egy internetes start-up cégnek. Ki volt éhezve egy saját vállalkozásra, és a különböző kütyük iránti szenvedélyére gondolt, amit már gyerekkora óta érzett magában. „A feleségemnek, Laurának már elege volt belőle, hogy állandóan a bőröndjében kellett cipelnie a cuccaimat és az övtáska sem mutatott jól rajtam.” Majd sikertelenül próbált tervezni egy sokzsebes mellényt, amiben elférnek a szerkentyűi. Miután felbérelt egy tervezőt egy minta darabra, elküldte a mellény ötletét a Hammacher Schlemmer-nek. Majd azt mondta: „A Hammacher nem válaszol sem a hívásaimra, sem az e-mail-jeimre. Beleöltem 60.000 dollárt a saját pénzemből egy 3000 dollárt erő mellény megrendelésbe és... lekoptattak. Rájöttem, hogy a képviselőm a cégnél felmondott egy másik állás miatt és így nem fogják teljesíteni a megrendelést.” Az adminisztrációs hiba ellenére, teljes gőzre kapcsolt. Házról házra járt New Yorkban, hogy sajtó nyilvánosságot kapjon és életben tarthassa az új cégét. A többi már történelem. Ma, hogy Scott 50 éves, a SCOTTeVEST 50 millió dolláros forgalmat bonyolít.
Soha ne hidd, hogy a történeted előre elrendelt vagy megváltoztathatatlan. Ha még soha nem próbáltál valamit igazán, ha még soha nem álltál ki mindazzal, amid van, az igazság az, hogy fogalmad sincs.

Fogalmad sincs, hogy mi rejtőzik benned. Nem ismered a határaidat. Ne hagyd, hogy 2015 csak egy újabb év legyen. Ne hagyd, hogy a következő karácsony úgy jöjjön el az életedbe, hogy az előtte lévő 12 hónapban nem vittél véghez valami igazán csodálatosat.